[...] ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym [...]
[...] stężenie we krwi najczęściej (praktycznie zawsze) ma związek z zaburzeniami metabolicznymi (np. otyłość) Trzeba pamiętać, że prawidłowa masa ciała nie wyklucza podwyższonego poziomu TG. Jeśli chodzi o podwyższony poziom TG u kobiet bardzo często są one narażone na cukrzycę, czy nadciśnienie tętnicze (częściej niż mężczyźni) zwłaszcza, gdy HDL [...]
[...] w ciagu dnia) Oczywiście wszystko zalezy od stopnia zatłuszczenia i tempa metabolizmu, wiec każdy może manipulowac proporcjami. Radze jednak bialka pozostawic na staly poziomie a zmieniac proporcje tluszczy i weglowodanow. Pochodzenie wartosci odzywczych : Jako źródła białka polecam: - piersi - wołowina - chudy twaróg - białka jaj(1żółtko [...]
[...] ją do wątroby i przekształca w procesie glikoneogenezy w glukozę, która z kolei powraca do mięśni szkieletowych. Podczas tego procesu utrzymuje się dynamiczna równowaga poziomu glukozy we krwi niezbędną dla utrzymania stałych warunków metabolicznych organizmu. Proces ten określa się jako cykl glukoza-alanina. Amoniak jest produktem ubocznym [...]
[...] ciężar, a w sobotę mniejszy? Wszystkiemu „winny jest" indeks glikemiczny. Przeczytaj, o co tu chodzi i reguluj własne samopoczucie według potrzeb. Słowo „glykemia" oznacza poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny (GI) to wskaźnik wpływu produktów spożywczych na poziom cukru we krwi. Wyszedł już „z mody" podział na cukry proste i złożone. O [...]
[...] na swoją „złożoność" w różnym czasie są trawione i wykorzystywane przez organizm. Jednak o ich walorach zdrowotnych i energetycznych decyduje to jak szybko podnoszą one poziom cukru we krwi i na jak długo. Produkty zawierające cukry proste jak i oczyszczone cukry złożone szybko podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają nam jednorazowo dużą [...]
[...] America" mającą na celu informowanie ludzi, że można uniknąć by-passów bez pomocy chirurgii i leków. Koresponduje z nią około miliona osób. Pacjent B miał trójglicerydy na poziomie 2200, został polecony przez pacjenta A. Przy maksymalnych dawkach wszystkich swoich leków, miał poziom trójglicerydów 2200, zaś cholesterolu 250. Miał 42 lata, [...]
Określanie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny [...]
[...] aby zahamował apetyt) Chciałbym napisać nieco więcej, dlaczego nagłe skoki insuliny w odpowiedzi na spożyty posiłek są ważne i w jaki sposób przyczyniają się do kontroli poziomu cukru . Żeby to zrobić musimy sobie omówić fazy, w których insulina jest wydzielana. Wyrzut insuliny przez trzustkę zachodzi w dwóch etapach. Pierwszy etap zachodzi [...]
[...] intensywności treningów siłowych. GlycerGrow™ może również pomóc w minimalizacji bolesnych skurczów mięśni. Dodatkowo GlycerGrow™ wydaje się praktycznie nie mieć wpływu na poziom insuliny i poziom cukru we krwii. Podczas okresu „masowania" (nadwyżka kaloryczna) GlycerGrow™ może być łączone z Green Bulge™ i White Blood™ w celu uzyskania [...]
[...] Jednakże, jeśli nie może wykonać swojej pracy, trzustka rekompensuje to przez wydzielanie większych ilości insuliny. Nadmierne wydzielanie insuliny jest niekorzystne. Wysoki poziom insuliny jest przyjazny tkance tłuszczowej. Podwyższone poziomy insuliny u endomorfa pobudzają gromadzenie tłuszczu, powodując, że utrata tkanki tłuszczowej jest [...]
[...] ‘oszukany posiłek’. Należy dodać o tym że ten sposób odżywiania na pewno nie jest skierowany do osób których celem jest występ na scenie, chce zejść do extremalnie niskiego poziomu tkanki tłuszczowej, są zawodowcami.Czy są radykalnymi fanatykami masochistycznej diety. To jest wyjątek,a wyjątek potwierdza regułę. Ta dieta głównie jest skierowana [...]
[...] ilości żelaza czy witaminy C. Odchudzanie powoduje uczucie głodu Występuje na początku odchudzania. Wraz z ubytkiem kilogramów spada wydzielanie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. A jeśli poziom cukru spada to jesteśmy głodni. Każdy może schudnąć, to jedynie kwestia silnej woli Tyją tylko ci, którzy nie potrafią zapanować nad [...]
W okresie poposiłkowym głównym regulatorem metabolizmu białek mięsniowych jest insulina, jak i poziom/dostępność aminokwasów. O aminokwasach była juz mowa m.in. w tych badaniach: http://www.sfd.pl/Leucyna__stymuluje_syntezę_białek_i_reguluje_poziom_cukru-t695397.html [...]
[...] - o czym tak naprawdę świadczy? I. Wstęp Najkrócej mówiąc, indeks glikemiczny porządkuje węglowodany według zawartości cukru/skrobi wpływające na efekt glikemii, czyli poziomu cukru we krwi po posiłku. Glikemia odnosi się do poziomu cukru, a dokładniej glukozy we krwi. Poziom ten wynosi przeciętnie 1g glukozy na 1 litr krwi. Procesy [...]
[...] strategii przedstawiamy w tabeli poniżej. Strategia suplementacji aminokwasami stymulującymi wydzielanie hormonu wzrostu. Jak wynika z wielu badań, stopniowe obniżenie poziomu hormonu wzrostu, po 20 roku życia stanowi główną przyczynę utraty siły i masy mięśniowej oraz przyrostu tkanki tłuszczowej. Warto zatem opracować strategię [...]
[...] reakcja ta może ulec radykalnemu odwróceniu i w konsekwencji może dojść do zmniejszenia popędu seksualnego oraz silnych zaburzeń erekcji.. Jak się okazuje, zbyt wysoki poziom testosteronu we krwi może doprowadzić do zablokowania mechanizmu "podwzórze-przysadka-gonady (jądra)", i w konsekwencji do zmniejszenia wytwarzania tego hormonu przez [...]
[...] waga ciała ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Jeżeli BMI zbliża się do 27 kg/m2, to szybko pojawia się ryzyko chorób - cukrzycy typu II, nadciśnienia, wysokiego poziomu cholesterolu, wysokiego poziomu kwasu moczowego (dna), kamicy pęcherzyka żółciowego. Wyjaśnijmy to na przykładzie. Nadmiar tłuszczu w jamie brzusznej (wisceralnego) [...]
[...] zawartej w naszej krwi oraz „cukier" na określenie sacharozy w Coca-coli jest niebezpieczne dla konsumenta. Ale czy często zastanawiamy się nad tym? Podejrzewając niski poziom cukru w krwi, sięgamy po słodycze, słodki napój lub sam cukier w celu podniesienia jego poziomu. W rzeczywistości jest to najgorsza rzecz jaką można zrobić. Poziom [...]
[...] mielinowych - czyli pobudzenie kory nadnerczy. Kora nadnerczy wydziela trzy grupy kortykoidów - hormonów sterydowych (steroidowych): 1. Mineralokortykoidy regulujące poziom elektrolitów tj. jonów nieorganicznych w organizmie. Kiedy ich ilość rośnie - wywoła zatrzymywanie jonów sodu, chloru i wody, a zwiększy wydalanie potasu. To dlatego [...]